phone +40 757 236 313 email office@drdrasovean.ro
+
email chat

Chirurgia Endocrină | Dr. Radu Drașovean

Chirurgia endocrină este o supra specializare a chirurgiei generale, care se focusează pe tratamentul afecțiunilor cu indicație operatorie ale glandelor endocrine (tiroida, paratiroide, suprarenale, pancreas și alte glande neuroendocrine). În aceste cazuri chirurgul colaborează îndeaproape cu medicul endocrinolog, în vederea stabilirii indicației operatorii și asigurării tratamentului optim pentru fiecare patologie.

Chirurgia glandei tiroide

Tiroida este o glandă endocrină situată în porțiunea anterioară a gâtului, inferior de laringe și anterior de trahee. Tiroida are forma unui fluture, având doi lobi uniți în porțiunea mediană printr-o punte de țesut numită istm. Tiroida produce hormonii tiroidieni implicați în reglarea metabolismului.

Principalele indicații pentru intervenții chirurgicale asupra tiroidei sunt: gușa multinodulară, hipertiroidismul (boala Basedow-Graves), nodulii tiroidieni, cancerul tiroidian.

Intervențiile chirurgicale practicate la nivelul glandei tiroide: tiroidectomie totală, lobectomia tiroidiană.

Chirurgia glandelor paratiroide

Glandele paratiroide sunt 4 glande pereche, de mărimea unui bob de mazăre, ce sunt situate în spatele glandei tiroide, în contact cu aceasta. Ele secretă parathormonul (PTH), un hormon esențial implicat în metabolismul calciului.

Principalele indicații pentru intervenții chirurgicale asupra glandelor paratiroide sunt: hiperparatiroidismul primar, hiperparatiroidismul secundar, cancerul paratiroidian.

Intervențiile chirurgicale practicate la nivelul glandelor paratiroide: paratiroidectomie – excizia uneia sau a mai multor glande paratiroide.

Chirurgia glandelor suprarenale

Glandele suprarenale sunt două glande endocrine pereche, de formă triunghiulară, situate la polul superior al rinichilor. Ele secretă mai mulți hormoni (cortizol, adrenalină, noradrenalină), hormoni implicați în controlul tensiunii arteriale și răspunsului la stres.

Principalele indicații pentru intervenții chirurgicale asupra glandelor paratiroide sunt: Tumorile glandei suprarenale, Feocromocitomul.

Intervențiile chirurgicale practicate la nivelul glandelor paratiroide: Adrenalectomia laparoscopică, Adrenalectomia clasică.

Chirurgia pancreasului și a altor glande neuroendocrine

Pancreasul este o glandă mixtă, situată profund în abdomen, înapoia stomacului. Pancreasul are funcția exocrină, producând sucul pancreatic implicat în digestie, dar și endocrină deoarece produce hormonii implicați în menținerea glicemiei (insulina și glucagonul), precum și alți hormoni digestivi (gastrina, somatostatina). În afara pancreasului, în tubul digestiv, există insule de celule ce secretă alți hormoni neuroendocrini, majoritatea controlând procesele de digestie. La nivelul acestor insule de celule se pot dezvolta tumorile neuroendocrine.

Principalele indicații pentru intervenții chirurgicale asupra pancreasului endocrin și glandelor neuroendocrine: Tumorile pancreatice endocrine sau alte tumori neuroendocrine digestive.

Intervențiile chirurgicale practicate la nivelul pancreasului endocrin și glandelor neuro-endocrine: Pancreatectomie, excizia tumorilor pancreatice, excizia altor tumori neuroendocrine digestive.

Despre mine:

Salutare, sunt Dr. Radu Drașovean, medic specialist în chirurgia endocrină, cu experiență vastă în această ramură.

După absolvirea Facultății de Medicină și Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, mi-am început cariera ca medic rezident în chirurgia la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj. Ulterior, am devenit medic primar în chirurgia endocrină și mi-am extins cunoștințele și abilitățile prin stagii de pregătire în străinătate.

De-a lungul anilor, am ajutat sute de pacienți să se recupereze după intervenții chirurgicale în chirurgia endocrină și am dezvoltat o abordare personalizată pentru fiecare pacient.

Dr Radu Drasovean si blocul operator pentru chirurgia endocrina laparoscopica si minim invaziva

Ce se întâmplă în timpul intervenției chirurgicale pentru afecțiunile glandelor endocrine?

În timpul intervenției chirurgicale pentru afecțiunile glandelor endocrine, glanda afectată este îndepărtată pentru a trata boala. Iată ce se întâmplă în timpul operației, în câțiva pași simpli:

Chirurgia Endocrină proces de intervenție

01

Anestezia: Înainte de intervenție, vei primi anestezie generală pentru a nu simți durere în timpul procedurii.

02

 Accesul la glanda afectată: Chirurgul va face o incizie mică în zona glandei endocrine afectate pentru a o accesa.

03

 Îndepărtarea glandei afectate: După accesul la glanda afectată, chirurgul va îndepărta glanda în întregime sau o parte din aceasta, dacă este necesar.

04

Închiderea inciziei: După îndepărtarea glandei afectate, chirurgul închide incizia cu ajutorul unor materiale de sutură, de regulă resorbabile, ce nu necesită suprimare și asigură un rezultat estetic bun.

Recuperare postoperatorie

După o intervenție chirurgicală endocrină laparoscopică, recuperarea post-operatorie poate fi o perioadă crucială pentru pacienți. În general, este important să îți acorzi timp pentru odihnă și să urmezi îndeaproape instrucțiunile medicului tău. Iată câteva sfaturi care îți pot fi de ajutor:

Recomandările pentru recuperare post-operatorie:

  • Respectă programul de medicamente prescris de medicul tău, în special pentru controlul durerii.
  • Încearcă să rămâi activ, dar evită efortul fizic intens în primele zile după intervenție.
  • Urmează o dietă echilibrată, care să includă alimente ușor de digerat și multe lichide.
  • Asigură-te că rămâi la contact cu medicul tău și că îți faci programări regulate de control.
  • Monitorizează orice simptome neobișnuite, cum ar fi febra, sângerarea sau durerea intensă.
  • În cazul în care ai nevoie de ajutor, nu ezita să îi contactezi pe membrii familiei sau pe prieteni pentru a te ajuta în timpul procesului de recuperare.

În general, este important să ai în vedere că fiecare pacient este unic și că procesul de recuperare poate dura diferit pentru fiecare persoană. Pentru a avea o recuperare reușită, este important să lucrezi îndeaproape cu medicul tău și să îi comunici orice simptome sau probleme pe care le întâmpini.

FAQ


Ce este chirurgia endocrină laparoscopică?

Chirurgia endocrină laparoscopică este o procedură minim invazivă utilizată pentru a îndepărta glandele endocrine, în special glandele suprarenale.


Cum se realizează intervenția chirurgicală endocrină laparoscopică?

Intervenția chirurgicală endocrină laparoscopică se realizează prin incizii mici, prin intermediul cărora se introduc instrumente și o cameră video. Aceste instrumente sunt utilizate pentru a îndepărta glandele endocrine afectate.


Care sunt beneficiile chirurgiei endocrine laparoscopice?

Beneficiile chirurgiei endocrine laparoscopice includ perioade de recuperare mai scurte, dureri postoperatorii mai mici, cicatrici mai mici și o îmbunătățire a calității vieții.


Va trebui să rămân internat după intervenția chirurgicală și dacă da, cât timp?

În general, pacienții care au o intervenție chirurgicală endocrină au nevoie de o spitalizare scurtă după operație. În general externarea se poate face în prima zi după operație.Cu toate acestea, în cazul unor proceduri mai complexe sau în cazul în care pacientul prezintă probleme de sănătate suplimentare care necesită monitorizare sau îngrijire suplimentară, poate fi necesar să rămână internat pentru o perioadă mai lungă de timp.

Ai nevoie de un medic specializat în chirurgie generală (laparoscopică și minim-invazivă)?

Dacă ai nevoie de o intervenție chirurgicală sunt aici să te ajut!