Chirurgia Robotică
Chirurgia robotică. Cea mai rapidă recuperare după intervenția chirurgicală
Chirurgie robotică
Chirurgia robotică este cea mai modernă tehnică de chirurgie minim-invazivă ce permite chirurgului să facă intervenții chirurgicale cu un grad înalt de complexitate folosind incizii foarte mici (de 1-2 cm). Instrumentele robotice sunt controlate în totalitate de chirurg, diferența față de operațiile laparoscopice fiind însă considerabilă, cu un avantaj net în favoarea operațiilor robotice.
Componentele sistemului robotic DaVinci
Operațiile robotice pe care le practic în cadrul Spitalului Medicover Cluj se desfășoară pe platforma robotică DaVinci Xi, cel mai avansat sistem de chirurgie robotică disponibil la ora actuală la nivel mondial.
Sistemul are trei componente principale:
- cartul pacientului – sistemul mecanic cu 4 brațe pe care se cuplează camera 3D și până la 3 instrumente articulate ce se introduc la nivelul abdomenului prin incizii de 1 cm. Sistemul oferă posibilitatea de a efectua mișcări de 540 de grade – nepermise mâinii umane, pentru a interveni din poziţii și în locuri greu accesibile.
- consola chirurgului – chirurgul operează stând în aceeași cameră cu tine, la consola DaVinci, urmărind imaginea tridimensională, marită de până la 10x, la rezoluție înaltă, a interiorului corpului. Pentru a opera, el folosește manipulatoarele ce functionează ca niște pense. Atunci când chirurgul manevrează manipulatoarele, sistemul DaVinci răspunde în timp real semnalelor primite de la consolă, transmițând mișcările mâinilor în mișcări precise ale instrumentelor miniaturizare
- turnul video – este sistemul care integrează unitatea de procesare a imaginii, platforma de electrochirurgie, precum și un display video pe care ceilalți membrii ai echipei chirurgicale pot urmari intervenția chirurgicală
Trebuie precizat că robotul nu efectuează nici un fel de manopere chirurgicale autonom, intervenția chirurgicală este realizată de la început până la sfărșit de către chirurgul aflat la consolă. Robotul translatează mișcarea mâinilor chirurgului la nivelul instrumentelor, filtrând mișcările involuntare (tremurături) și conferind manevrelor forță și precizie.
Avantajele chirurgiei robotice
Prin imaginea 3D cu o mărire de 10x detaliile anatomice pot fi vizualizate într-o calitate de excepție, mult superioară celei oferite de laparoscopie sau de chirurgia clasică. Mișcarea articulată a instrumentelor permite manevre extrem de precise în spații foarte înguste, îmbunătățind radical ergonomia intervențiilor chirurgicale. Robotul DaVinci permite abordul minim-invaziv pentru intervenții chirurgicale complexe care nu se puteau realiza pe cale laparoscopică, necesitând operație clasică, cu incizie.
Cele mai importante avantaje ale chirurgiei robotice sunt:
- accesul mai bun la zone dificil de accesat prin incizii mici
- minimizarea traumei pentru pacient
- recuperarea mai rapidă
- sângerare redusă
- risc mai mic de complicații postoperatorii
Indicații chirurgie robotică
Datorită manevrabilității și ergonomiei chirurgicale pe care robotul DaVinci le oferă indicațiile pentru chirurgie robotică se extind mult dincolo de cele pentru chirurgie laparoscopică, practic orice tip de intervenție chirurgicală abdominală putând fi practicată cu succes prin abord robotic.
Vă prezint câteva din intervențiile robotice din aria mea de expertiză și interes.
Operația robotică de hernie inghinală
Deși tehnica laparoscopică este considerată la ora actuală standardul de aur în tratamentul herniei inghinale, operația robotică de hernie inghinală are avantaje, în multe centre din vestul Europei și SUA tratamentul robotic al herniei inghinale devenind standardul chirurgical pentru toti pacienții. Robotul oferă o manevrabilitate superioară, precizie crescută și vizualizare superioară a structurilor anatomice reducând riscul de leziuni ale structurilor nervoase si vasculare din regiunea inghinală și permitând o disecție mai facilă și plasarea protezei (plasei chiurgicale) în poziția optimă pentru evitarea recidivei herniare.
Operația robotică de hernie ombilicală
Tratamentul herniei ombilicale diferă in funcție de mărimea defectului din peretele abominal (mărimea herniei). Pentru herniile mai mari de 1 cm tehnica recomandată este cea minim-invazivă laparoscopică sau robotică. Tehnica robotică pentru hernie ombilicală scurtează semnificativ timpul operator, instrumentele robotice articulate permitând o disecție rapidă și sigură și crearea unui spațiu in peretele abdominal în care se motează proteza (plasa), proteza neintrând astfel în contact cu organele abdominale, un avantaj major față de tehnica laparoscopică.
Datorită ergonomiei superioare a robotului, sutura la nivelul defectului herniar este mai sigură și mai precisă, recuperarea după operația robotică de hernie ombilicală fiind mai rapidă chiar și față de operația laparoscopică.
Operația robotică de eventrație
Eventrația este cea mai importantă indicație pentru operația robotică dintre toate defectele parietale (herniile). Cu ajutorul platformei robotice putem opera minim-invaziv cazuri foarte complexe de eventrație folosid tehnica eTEP Rives-Stoppa/TAR ce presupune montarea protezei (plasei) direct în peretele abdominal, intervenția chirurgicală desfășurându-se în cea mai mare parte direct în grosimea peretelui abdominal, în spatele mușchilor.
Această tehnică este una complexă, disecția și sutura peretelui abdominal pe cale laparoscopică fiind laborioase sau, uneori, chiar imposibile prin abord laparoscopic. Manevrabilitatea și ergonomia superioare pe care le oferă robotul face operația robotică de eventrație mult mai sigură și precisă, scurtând în acelasi timp semnificativ timpul operator.
Robotul DaVinci face posibil abordul minim-invaziv pentru aproape toate eventrațiile, chiar și pentru cele cu defecte mari sau multiplu operate, recidivate. Recuperarea este radical mai rapidă dupa operația minim-invaziv (în special cea robotică) de acea abordul robotic în chirurgia eventrațiilor este tehnica de elecție.
chirurgie robotica pret
Dr. Radu Drașovean
Contactează-mă!