Chirurgia parietală sau chirurgia herniilor este o ramură a chirurgiei generale care se ocupă de tratamentul defectelor parietale abdominale, atât a celor congenitale/dobândite (herniile) cât și a celor postoperatorii (eventrațiile). Cele mai frecvente afecțiuni tratate de chirurgia parietală sunt: hernia inghinală, hernia ombilicală, eventrația postoperatorie, hernia hiatală.
Hernia inghinală
Hernia inghinală este un defect parietal congenital sau câștigat în cursul vieții (prin slăbirea țesuturilor), manifestându-se prin apariția unei umflături în regiunea inghinală, dată de prolabarea organelor din abdomen. Netratată, hernia inghinala are tendința să crească în dimensiuni și se poate complica (încarcerare, strangulare).
Toate herniile inghinale la adult au indicație chirurgicală, operația fiind unica modalitate de tratament. La ora actuală, conform ghidurilor internaționale de tratament, pentru tratarea unei hernii inghinale se impune utilizarea unei proteze (plase) de întărire. Operațiile se desfășoară în anestezie generală, fiind necesară spitalizarea pentru o noapte postoperator.
Hernia ombilicală
Hernia ombilicală este defectul peretelui abdominal ce apare la nivelul inelului ombilical (buricului), în această regiune apărând o umflătură (bombare) ce crește în dimensiuni în evoluție. Herniile ombilicale sunt frecvent simptomatice, prin angajarea la nivelul sacului de hernie a grăsimii din abdomen (epliplon) sau a anselor intestinale, apărând durere, în special la efortul fizic.
Hernia ombilicalăla adult are indicație chirurgicală, datorită riscului de complicații pe termen lung (strangulare, ocluzie intestinală, modificări cutanate până la necroză) recomandându-se intervenția chirurgicală de la apariție. Herniile mici (cu defect sub 1 cm diametru) se pot trata prin sutură directă, în restul cazurilor însă fiind obligatorie utilizarea unei proteze de întărire (plasă). Operațiile pentru hernie ombilicală se desfășoară în anestezie generală, fiind necesară cel mai frecvent spitalizarea pentru o noapte postoperator.
Eventrația postoperatorie
Eventrația postoperatorie sau hernia incizională este defectul parietal apărut în urma unei intervenții chirurgicale. Are caracteristic apariția în timp a unei umflături la nivelul cicatricii postoperatorii, cu tendință de creștere în dimensiune. Frecvent sunt simptomatice (dureroase) și de multe ori asociază tulburări de tranzit (balonări, crampe, constipație), aceste fenomene sugerând existența aderențelor postoperatorii. În special în situațiile în care există tulburări de tranzit există un risc crescut de apariție a complicațiilor (strangulare, ocluzie intestinală).
Tratamentul eventrațiilor postoperatorii este eminamente chirurgical, prin abord clasic sau minim invaziv, iar utilizarea protezelor (plaselor) de întărire este obligatorie. Anestezia utilizată pentru intervenția chirurgicală de eventrație este cea generală iar spitalizarea postoperatorie este în medie 2-5 zile, în funcție de dimensiunile defectului parietal și amploarea intervenției chirurgicale.
Hernia hiatala
Hernia hiatală este o situație particulară reprezentată de apariția unui defect la nivelul hiatusului esofagian, orificiul prin care esofagul trece din cavitatea toracică în abdomen. Consecința acestui defect este migrarea joncțiunii eso-gastrice în torace și apariția simptomatologiei caracteristice, dată de refluxul conținutului acid gastric la nivelul esofagului.
Există hernii hiatale asimptomatice, ce nu asociază reflux, însă pentru cazurile simptomatice, ce nu răspund la tratamentul specific (antisecretorii gastrice) se recomandă intervenția chirurgicală. Operația pentru hernie hiatală se face exclusiv prin abord laparoscopic, intervenție în care se reface hiatusul esofagian (uneori fiind necesară utilizarea unei proteze de întărire) și se confecționează un manson din stomac în jurul esofagului, cu rolul de a preveni refluxul acid. Operațiile se fac în anestezie generală, recuperarea fiind rapidă datorită abordului laparoscopic. În general sunt necesare 1-2 zile de spitalizare postoperator.
Alte hernii
Există și alte defecte parietale abdominale, care în general sunt mai rare. Dintre acestea amintim: herniile de linie albă (defecte situate pe linia din mijlocul abdomenului), herniile spiegeliene (defecte în lateralul abdomenului, legate de o zona slabă preexistentă), herniile parastomiale (eventrații ce apar în jurul stomiilor digestive).
Și pentru aceste hernii se recomandă întodeauna intervenția chirurgicală, abordul laparoscopic fiind și în aceste situații cel de prima intenție, datorită recuperării mai rapide.
La Spitalului Medicover Cluj există aparatură de ultimă generație (turn de laparoscopie 4k) precum și o gamă variată de materiale (proteze) adecvate fiecărui tip de hernie. Împreună cu alți doi colegi chirurgi am înființat în cadrul Spitalului Medicover Cluj un centru de tratament pentru chirurgia peretelui abdominal Hernia Center, avand ca abordare primară tratamentul minim-invaziv (laparoscopic) al tuturor herniilor.
Vezi mai multeDespre mine:
Salutare, sunt Dr. Radu Drașovean, medic specialist în chirurgia generală cu o experiență vastă în diagnosticarea și tratarea herniilor.
După absolvirea Facultății de Medicină și Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, mi-am început cariera ca medic rezident în chirurgie la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj. Ulterior, am devenit medic primar în chirurgia generală și mi-am extins cunoștințele și abilitățile în chirurgia laparoscopică și minim invazivă prin stagii de pregătire în străinătate.
De-a lungul anilor, am ajutat sute de pacienți să se recupereze după intervenții chirurgicale pentru hernii și am dezvoltat o abordare personalizată pentru fiecare pacient. În plus, am participat la numeroase cursuri și conferințe naționale și internaționale în chirurgia herniilor pentru a rămâne la curent cu cele mai noi tehnici și tehnologii.
Procesul de intervenție în Chirurgia Herniilor
În cazul în care o persoană are o hernie, cel mai probabil este nevoie de o intervenție chirurgicală. În general, procedura constă în a repara defectul din peretele abdominal prin care țesutul sau organele interne pot ieși în exterior. Iată cum decurge procesul de intervenție:
01
Anestezia: intervenția chirurgicală pentru hernie se efectuează de obicei sub anestezie generală sau regională, ceea ce înseamnă că veți fi adormit sau veți primi anestezie la nivelul zonei afectate.
02
Accesul la hernie: chirurgul va face o incizie în zona afectată pentru a accesa hernia sau câteva incizii mai mici, la distanță în cazul intervențiilor laparoscopice (minim-invazive)
03
Repararea herniei: hernia va fi redusă prin introducerea țesutului sau organelor înapoi în cavitatea abdominală. Cel mai frecvent, pentru a preveni apariția recidivei herniei, se folosește o proteza specială (plasă) adaptată ca dimensiuni și formă defectului operat.
04
Sutura inciziilor: după ce hernia a fost reparată, inciziile vor fi închise cu ajutorul unor fire resorbabile, ce nu necesită suprimare și asigură vindecarea cu cele mai bune rezultate estetice.
Recuperare postoperatorie
După intervenția chirurgicală pentru hernie, recuperarea post-operatorie este esențială pentru a preveni complicațiile și a asigura o recuperare rapidă și eficientă. În primele zile după operație, pacientul ar trebui să aibă un repaus relativ și să evite activitățile care cer efort fizic semnificativ.
Este important ca pacientul să urmeze cu strictețe instrucțiunile medicului privind îngrijirea plăgii și administrarea medicamentelor prescrise pentru controlul durerii și inflamației.
Recomandările pentru recuperare post-operatorie includ:
- Respectarea repausului relativ în primele zile după intervenție
- Evitarea activităților care cer efort fizic semnificativ pentru primele câteva săptămâni
- Urmarea unui regim conform indicațiilor și aportul adecvat de lichide
- Efectuarea exercițiilor ușoare recomandate de medic pentru a îmbunătăți mobilitatea și a preveni complicațiile
- Programarea și respectarea controalelor de follow-up pentru a verifica progresul și a preveni orice complicații.
Este important să împărtășiți orice probleme sau preocupări cu medicul dumneavoastră în timpul procesului de recuperare, pentru a putea fi gestionate cât mai bine și pentru a vă asigura o recuperare cât mai sigură și rapidă.
FAQ
Ce este o hernie și cum apare?
O hernie apare atunci când o parte a unui organ iese din cavitatea care îl conține. În cazul diagonosticului de hernie abdominala, o porțiune a intestinului poate ieși printr-o deschidere în peretele abdominal. Această deschidere poate fi cauzată de slăbirea mușchilor sau a țesutului conjunctiv.
Care sunt simptomele unei hernii?
Simptomele unei hernii pot include o umflătură sau o proeminență la nivelul peretelui abdominal, care poate fi mai evidentă când îți ridici obiecte grele sau când tușești. De asemenea, poți simți durere sau disconfort la nivelul zonei afectate.
Cum se tratează o hernie?
Chirurgia este cel mai frecvent tratament pentru hernii. În timpul operației medicul va readuce organele herniate în cavitatea abdominală, va repara orice deschidere în peretele abdominal și va întări zona respectivă cu o proteză (plasă chirurgicală).
Cum este procedura de chirurgie a herniilor?
În general, operația este efectuată sub anestezie generală și se efectuează prin incizie în zona afectată. În funcție de caz, medicul poate utiliza o tehnică laparoscopică, care implică utilizarea unor instrumente speciale pentru a repara hernia prin mici incizii situate la distanță de hernie.
Ai nevoie de un medic specializat în chirurgie generală (laparoscopică și minim-invazivă)?
Dacă ai nevoie de o intervenție chirurgicală sunt aici să te ajut!