Tratamentul cu toxină botulinică în herniile abdominale
Toxina botulinică
Toxina botulinică
Toxina botulinică este o substanță produsă de bacteria Clostridium botulinum și este cunoscută pentru proprietățile sale de paralizare musculară temporară. Această toxină este utilizată în diverse domenii medicale și cosmetice. Unul dintre cele mai cunoscute produse care conțin toxina botulinică este Botox.
Toxina botulinică este utilizată pentru tratamentul ridurilor faciale, tratmentul spasticității musculare, tratamentul hiperhidrozei, tratamentul migrenelor cronice iar în ultimii ani s-a început utilizarea lui pentru herniile abdominale mari.
Herniile abdominale
Herniile abdominale, în special eventrațiile, pot avea uneori dimensiuni mari, ceea ce le face dificil de tratat, închiderea peretelui abdominal în tensiune crescând riscul de complicații postoperatorii (probleme respiratorii, sindrom de compartiment abdominal, recidiva herniei).
În aceste situații, un tratament intrat de câtiva ani în practica medicală este condițonarea preoperatorie a peretelui abdominal cu toxină botulinică. Injectarea toxinei botulinice în peretele abdominal lateral, la nivelul mușchilor oblici intern și extern determină relaxarea progresivă a acestor mușchi, alungirea lor determinând reducerea dimensiunilor defectului parietal.
Procedura se face fără anestezie, în regim ambulator și constă în injectarea toxinei botulinice în peretele abdominal lateral în mai multe puncte, sub control ecografic.
Efectul toxinei botulinice (Botox) începe după câteva zile și este maxim la 4-6 săptămâni după injectare. Intervenția chirurgicală pentru hernia abdominală se practică în general la 4 săptămâni după injectare.
Datorită relaxării musculaturii laterale a abdomenului defectele de pe linia mediană din herniile abdominale și eventrațiile mari își reduc semnificativ dimensiunile permitând o intervenție chirurgicală în condiții mult mai bune.
Avantajele utilizării toxinei botulinice (Botox) în herniile abdominale mari:
- reduce durerea postoperatorie
- permite închiderea peretelui abdominal cu tensiune minimă
- scade riscul de recidivă a herniei
- permite realizarea procedeului ideal pentru eventrație (procedeul Rives-Stoppa cu montarea plasei în grosimea peretelui abdominal)
În plus, datorită relaxării musculaturii după injectarea de botox, concomitent cu operația pentru hernia abdominală se poate practica și o excizie a excesului de tegument abdominal, asigurând un rezultat cosmetic excelent.
În pozele următoare vă prezint un caz operat de mine la care am practicat condiționarea preoperatorie cu toxină botulinică (Botox) ce mi-a permis rezolvarea unui caz dificil de eventrație cu un defect parietal mare. Asociat am practicat și excizia tegumentului și am refăcut ombilicul care fusese excizat la operațiile anterioare. Poze înainte de operație și la două luni postoperator.
Dacă aveți plăcerea de a mă urmări și în social media, click pentru Facebook sau click pentru Instagram.
Pentru o consultație, contactați-mă aici.
Multă sănătate! 🙏