phone +40 757 236 313 email office@drdrasovean.ro
+
email chat

Ce este laparoscopia?

Dacă urmărești blogul meu, știi cu siguranță ce este laparoscopia și câte avantaje îți poate aduce. Dacă ești nou, să știi că ai venit la locul potrivit! 

În cadrul medicinei moderne, chirurgia a parcurs un drum lung în ceea ce privește dezvoltarea tehnicilor minim-invazive. Printre acestea, laparoscopia s-a impus ca o modalitate inovatoare și eficientă de a aborda numeroase afecțiuni abdominale. În acest articol, vom explora în detaliu ce înseamnă laparoscopia, cum funcționează și ce beneficii aduce atât pacienților, cât și medicilor.

Ce este laparoscopia?

Laparoscopia, cunoscută și sub denumirea de chirurgie minim-invazivă sau chirurgie cu camera, este o tehnică chirurgicală modernă utilizată pentru a diagnostica și trata afecțiuni abdominale și pelvine. Această procedură implică introducerea unor instrumente chirurgicale special concepute și a unei camere video prin mici incizii în peretele abdominal sau pelvin. Aceste incizii, de obicei, nu depășesc 1-2 cm în lungime, reducând astfel traumele și perioada de recuperare postoperatorie.

Laparoscopia

Procedura

Înainte de începerea laparoscopiei, pacientul va fi supus unei evaluări complete, inclusiv examene fizice, analize de sânge și imagistică medicală, pentru a determina fezabilitatea procedurii. În ziua intervenției, pacientul va fi pregătit în mod adecvat, iar anestezia generală va fi administrată pentru a asigura un confort maxim pe durata operației.

Procedura începe prin efectuarea a 1 – 4 incizii mici în zona abdomenului sau pelvisului, în funcție de natura afecțiunii și a procedurii planificate. Prin aceste incizii, se introduce un trocar – un dispozitiv special care permite trecerea instrumentelor chirurgicale și camerei video în cavitatea abdominală sau pelvină.

Odată ce instrumentele chirurgicale și camera video sunt poziționate corect, chirurgul poate vizualiza cu precizie organele interne pe un ecran de monitorizare. Această vedere detaliată permite efectuarea intervenției chirurgicale cu precizie, control și manevrabilitate îmbunătățite.

Indicații și avantaje

Laparoscopia este utilizată pentru diagnosticarea și tratarea unei game variate de afecțiuni, printre care:

  • Chisturi ovariene și fibroame uterine
  • Apendicita acută și alte afecțiuni ale aparatului digestiv
  • Hernii abdominale
  • Endometrioză și alte afecțiuni ginecologice
  • Diagnosticarea și stadializarea cancerului abdominal sau pelvin

Avantajele laparoscopiei includ:

  • Reducerea durerii postoperatorii
  • Perioade mai scurte de spitalizare și recuperare
  • Mici cicatrici vizibile, ceea ce sporește estetica postoperatorie
  • Risc redus de complicații, cum ar fi infecțiile de rană
  • Revenire mai rapidă la activitățile normale

Laparoscopia reprezintă o revoluție în domeniul chirurgiei, oferind pacienților și medicilor o alternativă sigură, precisă și mai puțin invazivă la abordarea afecțiunilor abdominale și pelvine.

Dacă ești interesat să afli mai multe despre laparoscopie și despre cum această tehnologie inovatoare poate fi aplicată cazului tău, îți pot oferi toate informațiile și îndrumarea de care ai nevoie pentru a lua decizia potrivită pentru sănătatea ta.

Leave a Comment