phone +40 757 236 313 emailoffice@drdrasovean.ro
+
email chat

Chirurgia laparoscopică sau chirurgia clasică?

Chirurgia laparoscopică sau chirurgia clasică?

În calitate de medic chirurg general, mi se pare important să ajut pacienții să înțeleagă ce presupune o intervenție înainte de orice tip de tratament.

În acest articol discut despre două aborduri chirurgicale diferite: chirurgia clasică și chirurgia laparoscopică. Ambele tipuri de intervenții au un rol important în tratarea afecțiunilor chirurgicale însă fiecare are caracteristici unice și pot fi mai bune în anumite situații.

Chirurgia clasică

Cunoscută și sub denumirea de chirurgie deschisă, implică o incizie mai mare și o vizibilitate mai bună a zonei afectate. Acest lucru poate fi benefic pentru pacienți și poate fi de ajutor în cazul intervențiilor complexe sau a celor care necesită o manipulare mai precisă a organelor interne. Dezavantajul chirurgiei clasice este perioada mai lungă de recuperare, deoarece inciziile mai mari necesită mai mult timp pentru a se vindeca.

Chirurgia laparoscopică sau chirurgia clasică?
Chirurgia laparoscopică sau chirurgia clasică?

Chirurgia laparoscopică

Implică mai multe incizii mai mici și o manipulare a organelor interne prin intermediul instrumentelor laparoscopice. Acest lucru poate reduce durerea și timpul de recuperare, precum și riscul de infectare. De asemenea, chirurgia laparoscopică poate fi o opțiune mai atractivă pentru pacienți datorită cicatricilor mai mici și a unui aspect mai estetic al locului inciziei. 

Eu personal prefer și recomand chirurgia laparoscopică, deoarece mi se pare o opțiune de tratament mai ușoară pentru pacient, dată fiind recuperarea.

Sunt câteva lucruri pe care le fac diferit în chirurgia laparoscopică:

  • nu pun tub de dren – extrem de rar este justificată utilizarea unui tub de dren, acesta creând un disconfort suplimentar după operație;
  • administrez anestezic la nivelul tuturor inciziilor – durerea postoperatorie este minimă datorită anestezicului local ce are un efect timp de 24 ore;
  • folosesc fire de sutură resorbabile (se topesc) intradermic – firele nu trebuie scoase iar plăgile se vindecă mai frumos;
  • în cazuri selecționate folosesc doar 3 trocare (3 tăieturi) de dimensiuni mai mici – rezultatele cosmetice sunt mai bune.
Chirurgia laparoscopică sau chirurgia clasică?

Indiferent de tipul de chirurgie pe care îl alegi

Este important să ținem cont de fiecare situație individuală și de afecțiunea cu care te confrunți. Eu îți voi recomanda întotdeauna cel mai potrivit tip de chirurgie în funcție de starea ta de sănătate și de necesitățile tale.

Așadar, fie că alegi chirurgia laparoscopică sau chirurgia clasică, important este să știi că ambele opțiuni au avantaje și dezavantaje și că îți voi fi alături în fiecare pas al procesului, pentru a te asigura că faci alegerea potrivită pentru tine.


Nu ezita să mă contactezi dacă ai întrebări sau îngrijorări. Împreună, vom găsi cea mai bună soluție pentru tine!